Nieuws | 28-10-2022

Gefaseerd werkt CBL Afbouw aan woningbouw De Nieuwe Defensie

De Nieuwe Defensie in Utrecht is een nieuwbouwplan waar grote aantallen woningen uit de grond schieten. Na een complexe sloop- en saneringsoperatie is in 2021 gestart met de bouw. De Nieuwe Defensie ontwikkelt zich in fasen. Begin 2021 klonk het startsein voor de bouw van de eerste fase, die bestaat uit 291 woningen, waarvan 80 sociale huur- en 211 koopwoningen. 

In de eerste fase is CBL Afbouw in opdracht van ERA Contour verantwoordelijk voor de tegelwerkzaamheden in de 291 woningen, waarbij CBL het kooptraject (tegelwerk) begeleidt voor de koopwoningen. Ook verzorgen we het aanbrengen van zandcementdekvloeren in de badkamers en de bouwkundige voorzieningen van de koopwoningen. Van de 211 hebben we tot nu toe 20 koopwoningen afgerond. Fase 1 is nog volop in uitvoering, fase 2 en 3 volgen. 

Bezet door Duitsers in de oorlog
De grond waarop De Nieuwe Defensie wordt gebouwd was omstreeks 1955 in gebruik als magazijnencomplex door het ministerie van Defensie. In de oorlog is het terrein bezet geweest door de Duitsers, die gebruikten het als brandopslag en fabrieksterrein. Daarmee is de grond sterk vervuild geraakt. De aan het terrein grenzende monumentale villa Jongerius, de bijbehorende tuin en kantoorgebouw zijn behouden.

Onderdeel van grootschalige stadsuitbreiding Utrecht
Als snelst groeiende stad in Nederland stelde de gemeente Utrecht een stedenbouwkundig masterplan op voor het voormalige defensieterrein. Dit plan is onderdeel van een grote stadsuitbreiding van 65 hectare met 10.000 woningen. Het voormalige defensieterrein vormt het startpunt van dit ambitieuze project. 


Impressies: BPD Ontwikkeling BV