Nieuws | 17-09-2013

CBL Afbouw restaureert Oostelijk Zwembad in Rotterdam

In opdracht van Koninklijke Woudenberg is CBL Afbouw momenteel druk bezig met de restauratie van het Oostelijk Zwembad in Rotterdam. Sinds eind 2012 zijn er elke dag twee handen vol tegelzetters en stukadoors actief in het zwembad in de wijk Kralingen, dat eigendom is van Gemeente Rotterdam. Het project omvat 3.500 m2 tegelwerk en 4.000 m2 stukwerk. Het is de bedoeling dat CBL Afbouw de werkzaamheden in week 46 afrondt, zodat het zwembad aan de Gerdesiaweg voor het einde van het jaar kan worden geopend.

Het Rijksmonument (1932, architect F. Kuipers) wordt volledig teruggebracht in zijn klassieke vorm. Zo worden de oude tegeltjes zo veel mogelijk hergebruikt om de klassieke sfeer te behouden. Elke tegel wordt gecheckt, indien nodig gedemonteerd, schoongemaakt en ingeboet (teruggezet) in het bestaande tegelwerk. De tegels die niet meer kunnen worden teruggeplaatst, worden vervangen door replica's die speciaal voor dit project in Hongarije zijn geproduceerd.

Ook het bassin en de omliggende perrons worden door CBL Afbouw onderhanden genomen. Onder het nieuwe tegelwerk in het bassin is 2- en 3-laags gebonden stukwerk aangebracht i.v.m. waterbelasting en chloordampen. De perrons zijn, voordat ze zijn betegeld, voorzien van nieuwe cementdekvloeren. De badkamers en kleedruimtes worden gemoderniseerd en voorzien van nieuw tegelwerk (Mosa).

De grootste uitdaging voor de stukadoors was het plafond. Alle ronde overspanningen in de koepel zijn door CBL Afbouw voorzien van nieuw stukwerk (zie foto’s). Daarnaast zijn alle wanden en pilaren gestuukt, rekening houdend met herstel van authentieke elementen zoals aangrenzend tegelwerk en ‘glas in lood’ ramen.

CBL Afbouw is hartstikke trots op haar rol in dit unieke project en bedankt Koninklijke Woudenberg nogmaals voor deze bijzondere opdracht. Koninklijke Woudenberg is een erkend restauratiebouwbedrijf, gespecialiseerd in restauratie en ontwikkeling van het cultureel erfgoed.